Αγαπητοί συνάδελφοι,

με την εγκύκλιο με αριθμ. πρωτ. 31160/Δ5/18-3-2022 προτείνεται η υλοποίηση Ολυμπιακής Εβδομάδας για Δημοτικά και Γυμνάσια στο διάστημα 16-20 Μαΐου 2022.

To εν λόγω πρόγραμμα αφορά τρείς ηλικιακές κατηγορίες ομάδες μαθητών/τριών 6-8, 9-12 ετών και 13 έως 15 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο ) και οι βασικοί άξονες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών είναι:

• Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες,

• Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες,

• Ελλάδα 2004-Αθήνα 2004,

• Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα.

Με αφορμή την παραπάνω εγκύκλιο, σας καλώ να συμμετάσχετε σε απογευματινή διαδικτυακή ενημερωτική/επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Ολυμπιακές Προσεγγίσεις» την Τρίτη 10 Μαΐου και ώρες 18.00΄-20.00΄.

Εισηγητής θα είναι ο συνάδελφος Ηρακλής Κέλλης (MSc. PhD., πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πειραιά) ο οποίος εργάστηκε την περίοδο 2000–2005 στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004), ως Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μαθητών – Κοινού (2000-2003) και στη συνέχεια (2003–2005) ως Διευθυντής Συντονισμού Συντελεστών Τελετών Έναρξης και Λήξης Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ο κ. Κέλλης σε συνέχεια της συμμετοχής/εμπειρίας του στους Αγώνες δημιούργησε δυο ψηφιακά βιβλία με υπέροχο φωτογραφικό υλικό (και όχι μόνο) από τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Οι σύνδεσμοι για να δείτε το υλικό υπάρχουν στο τέλος του εγγράφου.

Άραγε, τι αξία έχει μια επιμορφωτική συνάντηση με περιεχόμενο και αναφορές σε γεγονότα που συνέβησαν 18 χρόνια πριν; Πόσο επίκαιροι είναι οι προβληματισμοί που αναφέρονται στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της σύγχρονης εποχής;

Το καλωσόρισμα με ένα ζεϊμπέκικο, ένα αστραπιαίο ταξίδι στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας, ο διάλογος του παλαιού και του σύγχρονου, η ένωσή μας στους κτύπους της καρδιάς, έκαναν την αρχή. Ποιο μήνυμα μας στέλνουν ένα χάρτινο καράβι, ένα ταξίδι στη γέννηση θεμελιωδών αξιών της τέχνης, των επιστημών, του αθλητισμού, της φιλοσοφίας, εικόνες από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας, εικόνες νέας ζωής κι ελπίδας για το μέλλον; Κινούμενες εικόνες της ζωής που έγιναν τραγούδια, η συνάντηση της Ανατολής με τη Δύση, το χρυσαφένιο στάρι, το φως του ήλιου, η γενναιοδωρία του σταφυλιού, καρποί, γεύσεις και αρώματα από το ευλογημένο αμπέλι, ο Τσάμικος, ο Τσακώνικος, ήθη και έθιμα που ζωντάνεψαν μέσα από παραδοσιακά τραγούδια, αφηγήσεις και θύμησες, ο Καλαματιανός, ο Μπάλος, μας ανοίγουν δρόμους σκέψης και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων; Το ημερολόγιο έγραφε Αύγουστος 2004 τις μέρες της συνάντησης λαών, αθλητών, αξιών και τα στάχυα έσμιξαν με τον "Ζορμπά" με τις σημαίες με τους Αγώνες κι έγιναν κύκλοι Ολυμπιακοί, Κύκλοι λαών ενωμένων, Κύκλοι ζωής.

Για τη συμμετοχή σας στην τηλεσυνάντηση συμπληρώστε το σύνδεσμο    

https://forms.gle/QruqRTFhLurBEDPu9

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εγκαίρως το σύνδεσμο για τη συμμετοχή τους

Μπορείτε να δείτε το υλικό στους συνδέσμους:

Τελετή Έναρξης (Αθήνα 2004)

https://read.bookcreator.com/y3cRm.../ICzI4LFRTX6ubZsAMTrpfg

Τελετή Λήξης (Αθήνα 2004)

https://read.bookcreator.com/y3cRm.../MZc6ETWQQT2mEOfbR3qonw

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ11

Δρ. Όλγα Βασιλειάδου