ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

             ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

3ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)

              

       Βέροια 16 Ιανουαρίου 2020


     Αρ Πρωτ.: 63

Λ. Στρατού 72, Βέροια 59131

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ.: 23313.53.657

Πληροφορίες: Αθανάσιος Χαρίσης,

Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία

τηλ.:6974738716

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΡΟΣ

1.Σχολικές μονάδες Επιστημονικής Ευθύνης Σ.Ε.Ε. Α. Χαρίση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑ.Λ., Ε.Κ. -όλων των τύπων) των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας (υπόψη εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε   Προγράμματα Αειφορίας ή είναι μέλη παιδαγωγικών ομάδων σε Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2019-2020)

2.Κ.Π.Ε. Αν. Ολύμπου

3.Κ.Π.Ε. Νάουσας

4.Κ.Π.Ε. Έδεσσας-Γιαννιτσών

ΚΟΙΝ:1.Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας 2.Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας-Υπεύθυνες/ους Σχολικών Δραστηριοτήτων 3.Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) 4.Ένωση Συγγραφέων Πιερίας (ΕΝΩ.ΣΥ.Π.) 5.Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας(Σ.Ε.Κ.Π.) 6.Σ.Ε.Π.Ε. Πιερίας 7.Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας 8.Ο.Π.Π.Α.Π. Δήμου Κατερίνης

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκπαιδευτικών για παρουσίαση των πνευματικών έργων τους σε Εσπερίδα Αειφορίας και για δήλωση παρακολούθησης της Εσπερίδας

Σχετ.:

  1. ΦΕΚ 4299/27-9-2018/τ. B
  2. Απόφαση με αρ. πρωτ. 24175/24-10-2018 της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ & ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας: «Ανάθεση επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης σχολικών μονάδων σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ & ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας»
  3. Το με αρ. πρωτ. 190790/Δ7/04-12-2019 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ: «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2019-20», παρ. 2.4.2.Γ.
  4. Το έγγραφο του Ο.Π.Ι. με αρ. πρωτ. 40491/16-12-2019
  5. Τα e-mail των φορέων Σ.Ε.Κ.Π. (11/1/20), ΕΝΩ.ΣΥ.Π.(11/1/20), Σ.Ε.Π.Ε. Πιερίας (12/1/20), Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας (15/1/20) ως απάντηση στην πρόσκλησή μας της 23ης & 27ης/12/2019.

Αγαπητές/τοί συναδέλφισσες/οι,

στα πλαίσια της επιστημονικής ευθύνης του Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία και της υποστήριξης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης των μαθητών/τριών σε θέματα και του Πολιτισμού, σας ενημερώνουμε ότι προγραμματίζουμε τη διοργάνωση επιστημονικής/επιμορφωτικής Εσπερίδας Αειφορίας με θέμα «Ο/η εκπαιδευτικός ως δημιουργός», στην Κατερίνη-«Εκάβη», τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες 17.00-21.30, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) (Ολομέλεια 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. 25η/12-12-2019).

H Εσπερίδα συνδέεται με τους στόχους της Αειφορίας 4: Ποιοτική εκπαίδευση, 8: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη και φυσικά 17: Συνεργασία για τους στόχους. Αρχικό στόχο έχουμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στοχεύουμε όμως να αναδειχτεί και ο ρόλος των εκπαιδευτικών ως δημιουργών, συγγραφέων, εικαστικών, μουσικών, χορογράφων, σκηνοθετών, δημιουργών οπτικοακουστικών έργων, λογισμικών, βάσεων δεδομένων κλπ. και να γίνει ανταλλαγή καλών δημιουργικών πρακτικών στην εκπαίδευση και στο κοινωνικό γίγνεσθαι με το οποίο η εκπαίδευση αλληλεπιδρά. Έτσι το πρόγραμμα της Εσπερίδας έχει δύο ενότητες:

Εσπερίδα «Ο/η εκπαιδευτικός ως δημιουργός»

1η Ενότητα:: Επιμορφωτικό σεμινάριο «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα: Εφαρμογή στην εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες» από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) (επισυνάπτεται το περιεχόμενο του σεμιναρίου).

2η Ενότητα: Ο/η εκπαιδευτικός παρουσιάζει το πνευματικό/καλλιτεχνικό του έργο

Για το σκοπό αυτό προσκαλούμε εκπαιδευτικούς των σχολείων και δομών της επιστημονικής μας αρμοδιότητας (βλ. αποδέκτες του εγγράφου) που είναι συγγραφείς, εικαστικοί, καλλιτέχνες, μουσικοί και γενικά δημιουργοί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εάν επιθυμούν να παρουσιάσουν το πνευματικό έργο που εκπόνησαν, είτε στα πλαίσια προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων είτε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής, επιστημονικής, καλλιτεχνικής και γενικότερα της πολιτιστικής και κοινωνικής τους δράσης.

Η δήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει στην ηλεκτρονική φόρμα μέχρι τις 27/1/2020:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfgpBGsSGhugegWu_J5_nC1fQ3XqEd1ULIEJgYE6KPQ2_cemA/viewform?vc=0&c=0&w=1

Παράλληλα, προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την Εσπερίδα να το δηλώσουν στην ίδια φόρμα. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις τόσο για το επιμορφωτικό σεμινάριο του Ο.Π.Ι. όσο και για την Εσπερίδα.

Ανάλογα με το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών, θα γίνουν ομαδοποιήσεις των παρουσιάσεων και με υποστήριξη ΤΠΕ, ενώ θα διοργανωθεί έκθεση των πνευματικών έργων των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σε διασύνδεση με σχέδιο δράσης για τις σχολικές βιβλιοθήκες των σχολείων παιδαγωγικής ευθύνης του Σ.Ε.Ε. Αειφορίας. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί αρχική Επιστημονική/Καλλιτεχνική Επιτροπή αποτελούμενη από:

Αθανάσιος Χαρίσης, Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία

Ευαγγελία Μπούτσκου, Σ.Ε.Ε. ΠΕ70 (Δασκάλων)

Βικτωρία Μπεκιροπούλου, Υπεύθυνη Λειτουργίας Κ.Π.Ε. Αν. Ολύμπου

Μαρία Στάθη, Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Αν. Ολύμπου

Άγγελος Αγγελίδης, Εκπαιδευτικός Β/βάθμιας - Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας  

Ευγενία Κορτσάρη, Συγγραφέας - Γ. Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας  

Λίνα Γιαμούζη, Πρόεδρος Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας

Καλλιόπη Γιαμούζη, Γραμματέας Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας

Αλέξανδρος Ραπουτίκας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας

Αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας να συμβάλλουν στην προσπάθεια ως συνδιοργανωτές η Σ.Ε.Ε. ΠΕ70 (Δασκάλων) κ. Ευαγγελία Μπούτσκου, η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας, ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Π.Ε.) Πιερίας και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Πιερίας, προκειμένου να επιτευχθούν σε βέλτιστο βαθμό οι σκοποί και οι στόχοι της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και να ενδυναμωθούν οι σχέσεις του σχολείου με το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, και ο Ο.Π.Π.Α.Π. του Δήμου Κατερίνης (παραχώρηση αιθουσών).

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για το τελικό πρόγραμμα.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν για την Εσπερίδα οι εκπαιδευτικοί, ενυπόγραφα και με αποστολή στα e-mail.

Με τιμή

Ο Σ.Ε.Ε. Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κλάδου Εκπαίδευσης για την Αειφορία

Αθανάσιος Χαρίσης

Επισυναπτόμενο 1: [2129β]_[2019-12-18]_Εισερχ.Χαρίσης_ΟΠΙ_Σεμινάριο

Εσωτερική διανομή:

  1. Οργανωτικό Σ.Ε.Ε. 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. κ. Ν. Γραίκο
  2. Σ.Ε.Ε. ΠΕ70 κ. Ευαγγελία Μπούτσκου
  3. Φ. Αρχείου