Το 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων των Δ.Δ.Ε. και Δ.Π.Ε. Σερρών και Κιλκίς  και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (νυν ΚΕΑ) Ποροΐων και Κιλκίς συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

«Αγωνιστικός προσανατολισμός (Orienteering): ένα χρήσιμο εργαλείο στην εκπαίδευση για την αειφορία»

ΣΕΡΡΕΣ: Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 14.00-17.00, 1ο ΓΕ.Λ. & 5ου Δ.Σ. Σερρών

ΚΙΛΚΙΣ: Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, ώρα: 14.00-17.00, 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί που θα το παρακολουθήσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στην περιοχή που δραστηριοποιούνται, στους συναδέλφους τους, στους μαθητές και στους γονείς των μαθητών τους.

ΣΤΟΧΟΣ του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν το Orienteering στην πραγματική του διάσταση (ξέχωρα από γεωγραφία, γεωμετρία, φυσική αγωγή, κυνήγι χαμένου θησαυρού, παιγνίδια με πυξίδα, κλπ) και να έχουν γνωρίσει τα παιδαγωγικά (όχι γνωστικά μόνο) οφέλη που πηγάζουν απ’ αυτό. Επίσης να αποκτήσουν υλικό, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν παρουσίαση του αγωνίσματος στην περιοχή τους, να μπορούν να υλοποιήσουν ένα ετήσιο πρόγραμμα με σχετικό θέμα, καθώς και να μπορούν να σχεδιάζουν έναν ασφαλή αγώνα Orienteering για τους μαθητές τους.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει ένα θεωρητικό μέρος και ένα βιωματικό στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες θα οργανώσουν, θα προετοιμάσουν και θα βιώσουν μια τυπική δράση αγωνιστικού προσανατολισμού. 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
14.00-14.30 μ.μ. Εισαγωγή στον αγωνιστικό προσανατολισμό, Βασίλης Χορτομάρης
14.30-14.45 μ.μ. Εφαρμογές του αγωνιστικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση, Ελευθερία Τσολάκη
14.45-15.30 μ.μ. Εισαγωγικές δράσεις αγωνιστικού προσανατολισμού στο σχολικό περιβάλλον / βιωματικό εργαστήριο, Βασίλης Χορτομάρης & Ιωάννα Μερτζανίδου.
15.30-16.45 μ.μ. Σχεδιασμός και πραγματοποίηση δράσης αγωνιστικού προσανατολισμού στη σχολική αυλή. Βασίλης Χορτομάρης & Ιωάννα Μερτζανίδου.
16.45-17.00 μ.μ. Πρόταση συμμετοχής στην υλοποίηση του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα: «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΜΑΙ στους δρόμους της αειφορίας», Σαρηβασιλείου Χαράλαμπος ΣΕΕ Φυσικής Αγωγής, Σταμπολίδης Νικόλαος, ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων).

Οι δράσεις για τον προσανατολισμό μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα των σχολικών δραστηριοτήτων, τους διαγωνισμούς π. χ. Επιχειρείν, του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μια Νέα Αρχή για το ΕΠΑΛ, διαγωνισμού πληροφορικής, και οποιαδήποτε άλλη δράση που εντάσσεται σε εθνικά ή τοπικά προγράμματα.

Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων).

Όσοι εκπαιδευτικοί επιλέξουν να το παρακολουθήσουν, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα: 

https://goo.gl/forms/woRVRQHCzCSiz7eu1  (ΓΙΑ ΣΕΡΡΕΣ)

https://goo.gl/forms/2tvluzIaM4Jks2rh1 (ΓΙΑ ΚΙΛΚΙΣ)

Εκ μέρους του Οργανωτικού Συντονιστή του 4ου ΠΕΚΕΣ  Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Πράμα, ΣΕΕ ΠΕ70

Των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕΚΕΣ

Χαράλαμπος Σαρηβασιλείου, ΠΕ11, ΣΕΕ Φυσικής Αγωγής

Νικόλαος Σταμπολίδης, ΠΕ04.01, ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία