ΘΕΜΑ: Σεμινάριο Θεατρικής Αφήγησης Παραμυθιού

Το 4ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, με Υπεύθυνη τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κατερίνα Λαλιώτη και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς» διοργανώνουν (σε επανάληψη) βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο για Νηπιαγωγούς και Εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων της ΠΕ Σερρών, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρεις συναντήσεις κατά τις παρακάτω ημερομηνίες, με τις εξής θεματικές:

Πέμπτη 23 Ιανουρίου: Ανθή Θάνου «Μικρές παραμυθίες»

Ώρες: 17:30-20:30

Σε αυτό το εργαστήρι θα προσπαθήσουμε να μπούμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Θα γνωρίσουμε διαφορετικά είδη λαϊκού λόγου, θα αφουγκραστούμε τους ήρωες των παραμυθιών και ύστερα θα ζωντανέψουμε τα κατορθώματά τους με τη φωνή και το σώμα μας. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, αλλά ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. Ο αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Θέματα του σεμιναρίου: 1. Τεχνικές αφήγησης (χρήση φωνής, κίνηση, ρυθμός, στάση σώματος, σκηνοθεσία αφήγησης κλπ). 2. Τεχνικές μυθοπλασίας (καθημερινά ερεθίσματα-αφορμή για μια ιστορία).

Τρίτη 28 Ιανουαρίου: Κατερίνα Κλεάρχου «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια».

Ώρες: 17:00-21:00

Στο σεμινάριο αυτό θα ανακαλύψουμε με ποιόν τρόπο ένα παραμύθι ριζώνει στην καρδιά μας και ποια διαδρομή ακολουθεί για να φωλιάσει εκεί. Θα γνωρίσουμε καλύτερατι είναι η αφήγηση, τι είναι το παραμύθι, ποιος ο ρόλος του αφηγητή και με ποιο τρόπο συμβάλλει η αφήγηση στην ανάπτυξη του παιδιού. Θα πειραματιστούμε με τα εκφραστικά μας μέσα (έκφραση προσώπου, φωνής, στάσης σώματος). Θα ξυπνήσουμε την φαντασία μας, θα δουλέψουμε με τις εικόνες,                                θα γνωρίσουμε καλύτερα τους ήρωες των παραμυθιών, θα γράψουμε ιστορίες, θα παίξουμε, θα εκφραστούμε, θα χαλαρώσουμε,θα μοιραστούμε ιστορίες, ελπίδες και όνειρα σαν μια καλή παρέακαι μέσα από όλα αυτά θα έχουμε γευτεί και βιώσει την εμπειρία της αφήγησης και της επικοινωνίας. Θα έχουμε νιώσει πως κάθε φορά που ακούμε ένα παραμύθι κάποιος μας κρατά αγκαλιά!

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου: Ειρήνη Μαρνά «Ούτ’ εγώ ήμουν εκεί ούτ’ εσείς να το πιστέψετε»

Ώρες: 17:30-20:20

Άραγε η αφήγηση αποτελεί μια μορφή τέχνης που σχετίζεται με το θέατρο ή με άλλες μορφές παραστατικών τεχνών ή είναι κάτι ξεχωριστό; Ο αφηγητής «στήνει» και προετοιμάζει τις αφηγήσεις του όπως ο ηθοποιός ή ακολουθεί έναν δικό του μοναχικό δρόμο μέχρι να φτάσει να μοιραστεί το παραμύθι με άλλους και πού ενώνονται οι δρόμοι με τις παραστατικές τέχνες; Στο τρίωρο βιωματικό σεμινάριο, με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών τεχνικών θα κάνουμε μια απόπειρα να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα καθώς και να προτείνουμε τρόπους θεατρικής δημιουργίας στην τάξη, με στόχο να βρεθούν σημεία συνάντησης των λαϊκών παραμυθιών και των παραστατικών τεχνών.

Χώρος: Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Το παρόν σεμινάριο επαναλαμβάνεται και τη φετινή χρονιά, λόγω της αυξημένης περσινής συμμετοχής των συναδέλφων. Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι συνάδελφοι που το παρακολούθησαν να μην δηλώσουν εκ νέου συμμετοχή. Όσες/-οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα (δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, σχολική μονάδα, τηλέφωνο επικοινωνίας και προσωπικό email επικοινωνίας) έως και την Τρίτη 21 Ιανουαρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdPEM72SOFAoNYxHpLnCNMSY4QizttgBMN08D1kuOUHRJL25A/viewform

   Ο Οργανωτικός Συντονιστής

Χρήστος Πράμας