Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 1ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας δια της ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία Ευαγγελίας Παπαθανασίου και η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Αρναίας διαμόρφωσαν πρόταση εκπαιδευτικής δράσης για τους/ τις εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δ/νσεων της Χαλκιδικής. Η πρόταση παρουσιάστηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 σε μία διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για τους/τις εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του νομού Χαλκιδικής, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

     Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα τοπικής ιστορίας και η αναζήτηση των προσώπων, των τόπων και των γεγονότων που σηματοδότησαν την επανάσταση της Χαλκιδικής καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της στον αγώνα όλων των Ελλήνων. Οι εκπαιδευτικοί αναζήτησαν σημεία ενδιαφέροντος κοντά στη σχολική μονάδα τους, συγκέντρωσαν   πληροφορίες, παρήγαγαν εκπαιδευτικό υλικό με τους/τις μαθητές/ μαθήτριές τους για να εμβαθύνουν στα γεγονότα και στον χρόνο με στόχο τη δημιουργία και παραγωγή ενός ολιγόλεπτου βίντεο με τη μαθητική ομάδα ως τελικό προϊόν. Τα βίντεο των ομάδων συγκέντρωσε και επιμελήθηκε η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρναίας σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου. Την εκπαιδευτική πρόταση υποστήριξε με προτάσεις και υλικό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και συμμετείχαν σε αυτή 17 σχολεία, 35 εκπαιδευτικοί και 278 μαθητές.

     Αποτέλεσμα της συνεργασίας του 1ου ΠΕΚΕΣ, του ΚΠΕ Αρναίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου και της σύμπραξης των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση ήταν η δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη της Χαλκιδικής με τα βίντεο που δημιούργησαν οι σχολικές μονάδες. Τον διαδραστικό χάρτη τον δημιούργησε με εθελοντική προσφορά και προσωπική δουλειά ο δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου κ. Βασίλειος Μισαϊλίδης.

Ο σύνδεσμος του διαδραστικού χάρτη-Συλλογικό έργο

http://dim-olynth.chal.sch.gr/kpe/200_21/story_html5.html