Eπιμορφωτική ημερίδα με αντικείμενο την Ενσωμάτωση των βασικών αρχών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στην επαγγελματική εκπαίδευση και το θεσμό της μαθητείας
16042024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Eπιμορφωτική ημερίδα με αντικείμενο την Ενσωμάτωση των βασικών αρχών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στην επαγγελματική εκπαίδευση και το θεσμό της μαθητείας

ypoyrgeio-ergasias

Το Υπουργείο Εργασίας, Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία - Εθνικός Εστιακός Πόλος Πληροφόρησης για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το 3 ο Εργαστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα με αντικείμενο την Ενσωμάτωση των βασικών αρχών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στην επαγγελματική  κπαίδευση και το θεσμό της μαθητείας.

Η ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο δράσεων προαγωγής και ενσωμάτωσης των βασικών αρχών της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην καλλιέργεια και προαγωγή παιδείας πρόληψης των κινδύνων στο σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές, τους μελλοντικούς εργαζόμενους και εργοδότες. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των σχετικών δράσεων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υποστήριξης των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία  2016-2020 που αφορούν ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας: Ενσωμάτωση της YAE στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, στους οποίους έχει ανατεθεί το μάθημα Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο εργασίας, σε εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει ή ενδιαφέρονται να αναλάβουν τμήματα μαθητείας, σε σχολικούς συμβούλους και διευθυντές σχολικών μονάδων.

Η επιμορφωτική ημερίδα θα διεξαχθεί στους χώρους του 3 ου Εργαστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Κατσιμίδη 11, Σχολικό συγκρότημα Ευκλείδη) την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 από τις 09.00 έως τις 14.30 και θα περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες:

1. Θέματα μαθητείας ΕΠΑΛ

2. Βασικές Αρχές και σπουδαιότητα της ΥΑΕ

3. Νομοθετικό πλαίσιο για την ΥΑΕ

4. Ενσωμάτωση των βασικών αρχών ΥΑΕ στην επαγγελματική εκπαίδευση και τη μαθητεία

5. Μελέτη Εκτίμησης των επαγγελματικών κινδύνων ? Εργαλεία OiRA

6. Πρακτική άσκηση / Βιωματικές δράσεις

7. Εκμάθηση της χρήσης ενός από τα διαθέσιμα κλαδικά, διαδραστικά εργαλεία OiRA για την εκπόνηση της μελέτης Εκτίμησης Κινδύνου μέσω Διαδικτύου

Η τελευταία ενότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής στρατηγικής προαγωγής των κλαδικών εργαλείων OiRA στην επαγγελματική εκπαίδευση (σχετική Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας, ΦΕΚ 2446/13-11- 15/Τεύχος Β) καθώς και στην επαγγελματική δια βίου κατάρτιση για τα θέματα ΥΑΕ (σχετική Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας, ΦΕΚ 1287/5-5- 2016/Τεύχος Β) και σε συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα από σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ προσφέρεται ενδιάμεσα διάλειμμα με καφέ και αναψυκτικά και ελαφρύ γεύμα στο τέλος της εκδήλωσης.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην επιμορφωτική ημερίδα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής ακολουθώντας τον σύνδεσμο  https://goo.gl/forms/EyDrJRxwGTZbyOXq2.

Λόγω του περιορισμού στον αριθμό των συμμετοχών στο εργαστηριακό μέρος της ημερίδας θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς των σχολικών τους μονάδων και να διευκολύνουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του σχολείου.

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής

Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ανανιάδης

Συνημμένα:
Download this file (ΗΜΕΡΙΔΑ-YAE-.pdf)ΗΜΕΡΙΔΑ-YAE-.pdf[ ]695 kB
Download this file (ημεριδα-ΥΑΕ.docx)ημεριδα-ΥΑΕ.docx[ ]14 kB
Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι